Translate

dinsdag 16 juli 2013

Sinaasappelhuid


Weetjes over een sinaasappelhuid. Wat is het? Hoe krijg je het? Wie heeft het? Wat kan je er aan doen?


WAT IS HET?
Het is een bobbelige structuur die de huid en onderhuidsbindweefsel kunnen krijgen. Het is geen ziekte en ook niets ergs. Vrouwen krijgen dit vooral op dijen en billen. Dit komt doordat het vetweefsel vnl onder de huid ligt en doordat de hormoonveranderingen die bindweefselbanden in het vetweefsel meer of minder opzwellen en zo de laag met collageenbanden zichtbaar maken. Cellulite (een andere naam) wordt meestal gezien als een 'schoonheidsprobleem'. Deze bobbelige uitstraling past vaak niet in het schoonheidsideaal van slank en strak. Maar meer dan 85 % van de vrouwen heeft dit!

HOE KRIJG IK HET?
Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren. Zoals levensstijl, dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en ouder worden. Oestrogeen zou ook één van de veroorzakers zijn. Maar dé enige oorzaak is nog niet ontdekt en zal hoogstwaarschijnlijk ook niet bestaan. Hier zet ik de belangrijkste oorzaken eens op een rij:

  • cellulitis kan in de familie 'zitten' en dus erfelijk zijn
  • gewichstoename
  • gebruik van anticonceptiepil
  • onevenwichtige voeding, te veel suikers en vetten
  • hormonale schommelingen tijdens zwangerschap en menopauze
  • lang rechtstaan
  • stress
  • te weinig sport
  • te veel zittend dag doorbrengen
  • alcohol en tabak


KAN IK HET VOORKOMEN?
Dé enige oplossing is nog niet gevonden. Cellulitis zal niet zomaar verdwijnen. Het is wel mogelijk om deze sinaasappelhuid zoveel mogelijk te beperken, aan de hand van volgende tips.


1. Veel drinken
Vetten en afvalstoffen worden door water afgevoerd in het lichaam, dus ook de vetten die zorgen voor cellulitis. Overdrijven hoeft natuurlijk ook niet, zo'n 2 liter water per dag volstaat. Thee van Mariadistel en Paardebloem blijkt ook goed te helpen tegen cellulitis.


2. Gezond eten
Cellulitis verdwijnt niet door diëten of afslanken, maar wel door gezonder te eten. Suiker en vetten zorgen voor veel gifstoffen in het lichaam. Deze zetten zich vast in het vetweefsel waardoor deze sinaasappelhuid ontstaat. Vermijdt deze suikers en vetten dus en vervang ze door groenten en fruit. Vette vis en volle rijst zou ook helpen. Eet vooral vruchten die de bloedcirculatie extra stimuleren zoals ananas, bananen, abrikozen, sinaasappels, bosvruchten, kiwi, perzik, pruimen, kersen en druiven.


3. Meer bewegen
Wanneer het lichaam te weinig beweegt wordt de bloedsomloop belemmert. Hierdoor krijgen afvalstoffen meer kans om zich in de huid te nestelen, waardoor cellulitis ontstaat. Probeer dus net dat meer te sporten. Als je kan, sport dan 's morgens. Op dat moment verbrand je namelijk het meeste vet!


4. Huidcrème gebruiken
De buitenkant verdient ook aandacht! Gebruik een gewone crème om de bloedsomloop te stimuleren door de huid te masseren. Anti-cellulitis middeltjes worden vaak op de markt gebracht, maar blijken niet altijd doeltreffend te werken. Laat je hieraan dus niet misleiden en gebruik je gewone bodybutter.Kenden jullie deze tips al?

Liefs, 
J.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten