Translate

maandag 4 juni 2012

BON APPETIT #1 - Havermout

Hoi! 

Vandaag krijgen jullie van mij een recept voor heerlijke havermoutkoekjes. Aangezien havermout hierbij hét belangrijkste element is, kijk ik even wat het precies met ons lichaam doet.
Havermout blijkt voor verschillende zaken zeer goed te zijn. Ik zet er hieronder vijf  kort op  een rijtje.


1. Havermout bevat vitamine B1
Vitamine B1 heeft één belangrijke functie in het lichaam, het is namelijk nodig om glucose om te zetten in energie en vet. Wanneer je lichaam een tekort heeft aan vitamine B1, nemen allerlei lichaamsfuncties af. Omdat er minder energie wordt geproduceerd (door een tekort aan vitamine B1 wordt glucose niet omgezet in energie voor het lichaam), functioneert het lichaam niet meer naar behoren.


2. Havermout bevat fosfor
Fosfor geeft voornamelijk stevigheid aan ons skelet en bevindt zich vooral in onze botten en tanden. Ook is fosfor als mineraal betrokken bij de energievoorziening en is het nodig voor de stofwisseling van vet, koolhydraten en eiwitten. Een tekort aan fosfor uit zich in een slap gevoel, pijn in de botten, bloedarmoede en verminderde eetlust.


3. Havermout bevat magnesium
Magnesium is goed voor verschillende zaken van het lichaam: darmen, nieren, hart, hormonen (aanmaken), energiestofwisseling en bloeddruk. Samen met het fosfaat geeft het stevigheid aan het skelet en vormt het een grote reserve om eventuele tekorten te compenseren. Magnesium helpt bovendien in het bloed en het weefselvocht om de zuurtegraad te handhaven. Ook een tekort aan magnesium kan verschillende lichamelijke kwalen met zich meebrengen zoals: hoofdpijn, oververmoeid, stress enzovoort.


4. Havermout zit vol vezels
Havermout verbrandt heel erg langzaam, waardoor je veel langer met een verzadigd gevoel zit. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking. 


5. Havermout zorgt voor minder vet en meer spieren
Dat havermout helpt met vet verbranden en spieren opbouwen, komt voornamelijk door de langzame koolhydraten die traag en gelijkmatig in de bloedbaan worden opgenomen. 
---
Je kon hierboven vijf lichamelijke voordelen van havermout lezen. Natuurlijk zijn er nog veel andere voordelen aan havermout die hier nu niet beschreven staan. Zijn jullie stilaan overtuigd van de het gezonde ingrediënt: havermout? Wel, dan volgt hier het recept van de heerlijke havermoutkoekjes (jammie!), smakelijk!
Na het maken van de koekjes, heb je hoogstwaarschijnlijk nog wel wat havermoutvlokken over. Niet getreurd, ook hiermee kan je onmiddellijk aan de slag. Met havermout, water en honing maak je een natuurlijk, goed én goedkoop gezichtsmasker. Zalig om op deze eerste werk- of schooldag te ontspannen! Om het masker te maken heb je het volgende nodig: 
- Half kopje havermout
- Half kopje heet water
- Kwart kopje honing

Deze drie ingrediënten meng je goed met elkaar en 'klaar is kees'. Breng dit aan op je gelaat en laat zo'n 10 minuten intrekken. Haal het erna met lauw water van je gezicht. Geloof het of niet, havermout doet ook wonderen voor je huid. Na het aanbrengen van dit reinigende masker zal jouw huid gladder aanvoelen en mooier van kleur zijn. Het masker zorgt namelijk voor het verwijderen van dode huidcellen én bovendien voedt het de huid.
Liefs en tot morgen, 
J.

5 opmerkingen:

  1. Ik heb al zin om de koekjes te maken en terwijl ze in de oven zitten even ontspannen met een maskertje :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh my god.. Ik moet aan de havermout! xD Het lijkt mij ook best lekker, vooral die koekjes.. Het gaat om eten hoor.. ben ik aanwezig. xD

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmmmm.... ze zijn echt lekker!!!

    BeantwoordenVerwijderen