Translate

zaterdag 8 september 2012

Water doet leven!

the creepster, the creepster + alysha + a drink
 Water water water en de rest komt later. In dit artikel komt tot uiting waarom water een onmisbaar gegeven is voor het menselijk lichaam. Ons lichaam heeft met andere woorden vocht en meer bepaald water nodig. En niet zomaar een beetje water, men spreekt van 2 liter water dat je per persoon per dag zou moeten drinken. 

Maar doen jullie dat ook? Ik ben hiermee een aantal maanden geleden begonnen naar aanleiding van onderstaande punten. Als ik nu een dag mijn 2l water niet binnen heb, voel ik dat ik iets mis. Kom op meiden, lees verder en laat je overtuigen om dagelijks de nodige hoeveelheid water binnen te gieten.


Water is niet alleen een gezonde manier om gewicht te verliezen, het zorgt zeker en vast ook voor een gezond lichaam én een gezonde geest. Natuurlijk is water geen wondermiddel. Veel water drinken is alleen effectief als je daarbij ook een gezonde levensstijl aanhoudt. Dat wil zeggen: een gebalanceerd voedingspatroon en voldoende sporten.

HET LICHAAM EN WATER
Wist je dat ons lichaam uit 60% water bestaat? Water is essentieel om te overleven. Een mens kan enkele weken in leven blijven zonder voedsel. Zonder vocht daarentegen hou je het maar enkele dagen vol. Elke dag 1,5 à 2l water drinken is de boodschap. Water is trouwens dé ideale drank: het bevat geen vet, geen cholesterol en geen calorieën. Regelmatig water drinken onderdrukt bovendien het hongergevoel: een ideale slankhouder dus.

Aangezien ons lichaam bestaat uit gemiddeld 60% water, zal het je niet verbazen dat deze vloeistof erg belangrijk is. Het helpt de voedingsstoffen en zuurstoftoevoer regelen, verwijdert afvalstoffen uit ons lichaam, beschermt de organen en weefsels en houdt ons lichaam op temperatuur.

Naargelang de omstandigheden verliezen we dagelijks zo'n 2,5 liter vloeistof. Het is belangrijk dat we deze voorraden opnieuw aanvullen. Dit om ons lichaam optimaal te laten functioneren. De meeste mensen vinden het niet aangenaam om zoveel water te drinken - om nog maar te zwijgen van de vele bijhorende toiletbezoekjes -, maar het is een essentieel onderdeel van een gezond lichaam.


DE FUNCTIES VAN WATER
Als je veel water drinkt, heb je veel sneller een vol gevoel. Je hebt dus minder snel trek in voedsel, dan als je met een lege maag rondloopt. Bovendien helpt veel water drinken ons om het 'waterpeil' in ons lichaam onder controle en op een goed niveau te houden. Dit zorgt ervoor dat ons metabolisme optimaal werkt. Verder heeft ons lichaam, als het een tekort heeft aan water, de neiging om vocht en zout vast te houden. Het is een soort verdedigingmechanisme. Door veel water te drinken kan het lichaam zich veroorloven om minder water vast te houden en neemt ook ons gewicht af. 

Bib and Sola | I AM CLEAN Water Carafe & Glass Set | GiftVault.com
Water heeft naast deze mechanische functie, ook een reinigende functie voor ons lichaam. Veel water drinken houdt de 'motor' van ons lichaam schoon. Is dat niet het geval, worden afvalstoffen opgehoopt. Bij het drinken van veel water worden deze afvalstoffen afgevoerd. 

Genoeg water drinken voorkomt daarnaast uitdroging. Dé belangrijkste functie van drinken natuurlijk. Dorst hebben is een teken dat het lichaam aan het uitdrogen is. Je kan dus zeggen dat je genoeg drinkt als je geen dorstgevoel hebt. Heb je dit dorstgevoel ongeveer constant, dat is dit een teken dat je lichaam al een hele tijd aan het uitdrogen is. Water drinken is dan de enige oplossing. Na een tijdje zul je jezelf veel beter beginnen voelen.

Mensen die vaak moe en lusteloos zijn, drinken hoogstwaarschijnlijk weinig of té weinig water. Water zorgt er niet alleen voor dat alle lichaamsfuncties correct functioneren, maar het verwijdert ook alle schadelijke stoffen uit ons lichaam. Deze schadelijke stoffen krijgen we binnen door ongezond te eten, luchtvervuiling, alcohol, koffie, roken enzovoort. Redenen genoeg dus hé?

HOEVEEL LITER WATER PER DAG?
Wel, er wordt steeds gesproken van 1,5 à 2 liter per dag. Je kan dit bijvoorbeeld het best vergelijken met elk uur 2 glazen water te drinken. Je moet natuurlijk niet beginnen overdrijven, want als je té veel water drinkt kan het ook schadelijk zijn voor je organisme en verliest het dus zijn nut. Wat je ook altijd kan proberen is om een flesje water bij de hand te hebben. Plaats bv ook een glas water naast je bed zodat je ook 's nachts kunt drinken, mocht je althans met een dorstgevoel wakker worden. Dorst is heel belangrijk voor ons lichaam en eigenlijk ben je - als je al dorst hebt - al te laat met drinken.

Je moet er bovendien ook rekening mee houden dat actieve personen meer moeten drinken. Wanneer je actief bezig bent, zweet je meer dan normaal. Of deze activiteit nu werken of sporten is, je lichaam verliest meer vocht dan wanneer je inactief bent. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken voor, tijdens en na je activiteit. Wanneer je fitness oefeningen doet, zweet je lichaam meer en verliest het veel vocht. Het is dan belangrijk om zowel tijdens als na je fitness programma voldoende water te drinken.

BAH, WEER WATER
LauraJe kan de eentonigheid van water op verschillende manier doorbreken. Je kan de consumptie van water afwisselen met andere vloeistoffen zoals thee. Pas op: dranken die cafeïne bevatten laat je best voor wat ze zijn. Cafeïne drijft immers vocht af uit je lichaam, waardoor de uitdroging nog sneller optreedt. Kan je écht niet zonder je dagelijkse koffie? Drink dan voor en na de koffie een groot glas water om het te compenseren.

sunlight hurts my eyesFrisdranken zijn niet gezond voor het lichaam, dat weten we allemaal. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden. Frisdranken bevatten inderdaad water. Maar naast dat water, ook een heleboel andere schadelijke, chemische stoffen. Gewone frisdranken bevatten dan nog eens enorm veel suiker en dit is een grote vijand van het lichaam én natuurlijk een enorme dikmaker. Light-versies bevatten geen suiker, maar wel andere chemische stoffen, die een zeer negatieve uitwerking op je lichaam hebben.

Drink je niet graag water, probeer dan eens een stukje citroen of limoen aan het water toe te voegen. Dit is - zeker in de zomer - verfrissend en lekker! Een andere tip: probeer eens een licht bruisende variant van het gewone bronwater. Er zijn zoveel soorten op de markt, dat je allicht een favoriet vindt. Er is namelijk een groot verschil in smaak tussen alle verschillende merken.


WIST JE DAT
> Zwangere vrouwen hebben bovenop hun normale vochtbehoefte een extra behoefte van ongeveer 30ml per dag, voor de aanmaak van het vruchtwater en voor een goede ontwikkeling van de foetus.

> Zolang je borstvoeding geeft, is een extra vochtinname van 750 tot 1000ml per dag nodig.

> Kinderen verliezen in verhouding tot volwassenen meer vocht wanneer ze in een warme omgeving vertoeven of wanneer ze hoge koorts hebben. Ook mensen die medicatie innemen hebben baat bij een hogere vochtinname. 

> Senioren moeten hun vochtinname goed in het oog houden want het dorstgevoel vermindert naarmate je ouder wordt. Zet 's ochtend een fles water op het aanrecht voor je oma en of opa en zorg ervoor dat ze deze zo goed als leeg drinken voor het slapengaan. Dehydratatie kan nl leiden tot depressie en chronische vermoeidheid. 

> Regelmatig en voldoende water drinken wordt beloond met een frissere huid, een betere concentratie en minder kans op nierstenen en constipatie. Er zijn bovendien aanwijzingen dat het minder risico zou geven op bepaalde soorten kankers en zwaarlijvigheid bij kinderen en jongeren.

> Per dag zweet je ongeveer een halve liter vocht uit. Een atleet die matig tot zeer intensief sport, kan één tot twee liter zweet per uur (!!) verliezen. 


Drinken jullie genoeg? 

Liefs, 
J.

P.s.: nog een paar leuke dierenplaatjes om mee af te sluiten, let erop dat jouw huisdieren ook voldoende drinken. Zeker tijdens warmere zomerdagen.

(2) Facebook

Facebook

(3) Tumblr

Tumblr

Photography / :)

Piccsy :: Popular Piccs

2 opmerkingen:

  1. Dat water goed voor je is is inmiddels al bekend ja, haha. Ik zelf drink vaak spa rood.. dat vind ik veeel lekkerder. :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik probeer het wel maar op school kan ik niet elk uur 2glazen water drinken en ik kan ook moeilijk een fles van 2liter meenemen :( heb je hier een oplossing voor,

    BeantwoordenVerwijderen