Translate

zondag 21 juli 2013

(Prins) Koning Filip


I'm a queen! | via Tumblr

Vandaag is het 21 juli en dat is een belangrijke dag voor België. Het is namelijk de nationale feestdag die wordt gevierd. Maar dit jaar is speciaal: Prins Filip wordt Koning Filip...


Deze dag is een wettelijke feestdag en het is de datum waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold de grondwettelijke eed aflegde als koning. Op deze dag worden verschillende ceremonies gehouden, activiteiten georganiseerd,... om deze gebeurtenis te herdenken. Ook wordt er sinds 1992 op deze dag in Gent op het grote podium bij Sint-Jacobs (tijdens de Gentse Feesten) de Prijs voor de Democratie uitgereikt. Maar het wordt dit jaar geen 21 juli zoals alle andere jaren. Het is de dag van de troonsafstand van koning Albert en de troonsbestijging van koning Filip. In het koninklijke paleis van Brussel heeft koning Albert II na 20 jaar als staatshoofd zijn troonsafstand getekend.België is dus een monarchie. Dit betekent dat het een regeringsvorm is waarbij de macht bij 1 persoon berust, de monarch. De tegenhanger is een republiek. Dit is een regeringsvorm waarbij de gehele macht aan één of meerdere personen voor een beperkte tijd wordt opgedragen. Zij dragen géén vorstentitel. Een monarchie is meestal erfelijk en gaat dus steeds door in dezelfde familie.


Wish - Get amazing offers on products you love

In België moet de koning der Belgen bij de uitoefening van zijn functie contact hebben met alle vertegenwoordigers van de Belgische samenleving. Ze blijven ook nauw in contact met de burgers van het land en moedigen verschillende initiatieven aan die bijdragen tot een betere samenleving (Bron). De Koninklijke functie op politiek vlak houdt in dat de Koning geen gezag kan uitoefenen zonder samenwerking met de ministers. Via overleg kan hij slechts invloed uitoefenen op de politiek.


Ik hou mijn mening over de Belgische monarchie terzijde, maar vraag aan jullie "Wat vinden jullie van een monarchie"? Ik ben echt benieuwd!

Liefs, 
J.

3 opmerkingen:

  1. Ik vind het leuk, zelf hebben wij dan Willem-Alexander en Maxima, en beide vind ik helemaal geweldig. Schattige poppetjes die zij hebben, love them. ^^ Altijd speciaal zo'n troonswisseling.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je hier aandacht aan besteed! Je hebt een leuke blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor mij is het allemaal wel goed en Philip op de troon, we zien wel wat ervan komt.

    BeantwoordenVerwijderen