Translate

zondag 10 juni 2012

ME TIME #1 - Ontspannen


Vandaag is het zondag en tijd voor ontspanning. Oh ja, eventjes tussendoor: jullie weten toch dat het vaderdag is hé? Normaal gezien is er op zondag nooit veel te beleven en proberen we deze laatste dag van het weekend nog tot rust te komen. De stress van de voorbije week proberen we met andere woorden van ons af smijten en de batterijtjes voor een nieuwe week opladen.
Dit geldt natuurlijk zowel voor een werkweek, als voor een school- en examenweek.

Het is belangrijk om tijd voor jezelf uit te rekken en je zowel lichamelijk, als emotioneel te ontspannen. Maar wat kunnen we allemaal doen om op een goedkope manier te ontspannen/ontstressen? Je wil niet te veel spenderen? Geen probleem: het geluk zit toch in de simpele dingen des levens. Zoals:

1. Een stukje (pure) chocolade
Sta jezelf bewust toe om te genieten van een stukje chocolade. Pure chocolade welteverstaan. Dit zorgt namelijk voor een lagere bloeddruk, een betere bloeddoorstroming en meer goede cholesterol. Zorg ervoor dat het geen heuse vreetpartij wordt, maar dat je geniet van dat ene kleine stukje in het midden van een drukke dag. 

2. Geuren
Vul je kamer, je huis met heerlijke geuren. Lavendel, rozen, kies iets wat je echt vrolijk maakt. Het lijkt misschien cliché, maar lavendel bijvoorbeeld werkt echt wel relaxerend. Het vermindert bovendien angsten en hoofdpijn en verbetert de slaap. Stel je voor dat je ondertussen in een zeteltje onder de bomen in de Provence zit... Mmm!

3. Kusje
Geen iemand die je lief hebt een kus of een goede knuffel. Maak er écht tijd voor, plan het in. Geniet er op deze manier bewust van en je zal merken, hierna kan je de wereld aan.

4. Lach!
Lachen is gezond, deze uitspraak kennen we allemaal. Maar het is wel degelijk de waarheid. Het is ideaal als ontspan- of ontstressmiddel. Lachen verbetert jouw immuniteit, het verhoogt je energie én je traint je buikspieren. Verschillende vliegen in één klap als je het mij vraagt!

5. Verwen jezelf
Geen jezelf eens een manicure of pedicure. Deze kleine verwennerijen zijn ideaal als ontstressmiddel. Voordelen: het is niet duur, het duurt niet lang en je ziet en voelt onmiddellijk resultaat. Nadat je dit (zelf) gedaan hebt, voel je jezelf een beter én mooier mens.

6. Technologie beperken
Ga vandaag (nadat je deze blogpost gelezen hebt natuurlijk!) eens weg van je computer. Doe iets anders, maar laat de hedendaagse technologie even voor wat het is. Deze apparaten zorgen er namelijk voor dat mensen iedere dag enorm veel indrukken en prikkels te verwerken krijgen. Bovendien produceren elektronische apparaten elektrische en magnetische straling. 
Tip: ga de natuur in! Een groene omgeving heeft een heilzaam effect op mensen. Ga wandelen of fietsen en geniet eens van iets anders rondom jou heen. Geniet van de bomen, de fluitende vogels en beginnende bloesems.

7. Beweeg!
Stress gaat vaak samen en continue geestelijke en emotionele activiteit. Je kunt je hersenen helaas niet dwingen om te stoppen met piekeren en malen. Sterker nog: forceren werkt averechts. Je kunt stress daarentegen wel verminderen door je hoofd even helemaal leeg te maken en je volledig op andere dingen te richten. De eenvoudigste manier om je hoofd leeg te maken is fysieke afleiding.

8. Een goed gesprek / schrijven
Een heerlijke manier om eens goed te ontspannen, is een goed gesprek. Spreek af met vrienden en/of vriendinnen en praat de hele avond over koetjes en kalfjes. Vrienden steunen je (normaal gezien) altijd, en geven je een goed gevoel.
Heb je geen zin om onder de mensen te komen en wil je eventjes niet naar andermans problemen luisteren, schrijf je gedachten en emoties dan eens neer in een schriftje. Noem het zoals je wil, maar een dagboek kan écht ontspannen. Schrijven heeft namelijk een therapeutische werking: het helpt om emoties te verwerken en stress te verminderen. Je zult merken dat het formuleren van je emoties met pen op papier een rustgevende en ontstressende uitwerking heeft op lichaam en geest. 
Onthoud: het gaat niet om het resultaat van je schrijfwerk, maar puur om de activiteit op zich.

9. Water, water, water en de rest volgt later
Water is kalm en rustgevend. Mensen associëren water namelijk onbewust met de bescherming van een vruchtwater-houdende baarmoeder. De sensatie van wat op je huid kan stress helpen verminderen. Ga daarom regelmatig zwemmen, neem een bad of een heerlijke regendouche. Je zult helemaal tot rust komen! Neem hierbij ook uitgebreid de tijd om jezelf te verzorgen en eens helemaal te verwennen.

10. Eten
Eet eens tonijn. Ecologisch is het niet echt, want tonijn is een bedreigde vissoort, maar gezond is het wél. De omega 3 vetzuren verzorgen je hart en geven je energie. 
Neem een warm kopje thee. Het doet wonderen. Zowel zwarte als groene thee blijken heilzaam voor het lichaam. 
Exotisch fruit. De nieuwe of ongewone smaken prikkelen je smaakpapillen en zorgen voor verrassingen. Daarenboven barsten ze van de gezonde voedingsstoffen die je gezondheid ten goede komen. 
Smakelijk!

Zo zie je maar, je kan heel veel doen om je lichaam én geest te ontspannen. Het zijn simpele dingen, die je dagdagelijks kan toepassen en op deze vrije zondag. Ik denk dat ik straks even ga joggen in het bos, erna ga ik uitgebreid in bad met lavendelolie en sluit ik af met een heerlijke mango en een klein stukje chocolade. Oh ja, ook deel ik misschien wel een kusje of knuffel uit, waardoor ik zeker en vast een smile op mijn gezicht zal krijgen. Whoaw, als dat geen overdosis ontspanning is, weet ik het ook niet meer!

Liefs, 
J.

3 opmerkingen:

 1. Leuke blog! Trouwens, volgende week is het pas vaderdag ;)
  Groetjes Jolien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd in Nederland is het volgende week vaderdag. Maar vandaag is dat in België ;-)

   Verwijderen
 2. Oh my god. Ik schrok mij een hoedje! Ik dacht vaderdag?! NOOOOO! Google laadde hem al niet, dus het liep even hoog hier op. Volgende week dus.. damn. xD Leef meteen tien jaar korter. Zondag is het ook altijd maskerdag, gewoon om die walgelijke dingen even op te frissen, of de nieuwe week in te gaan. Twee vliegen in één klap! :D

  BeantwoordenVerwijderen