Translate

zaterdag 16 juni 2012

Tandverzorging

Bij verzorging van het gezicht, horen ook goed verzorgde tanden. Op de meeste blogs komt dit vrijwel niet aan bod. Maar ik vind dat hier ook de nodige aandacht aan moet besteed worden. Een goed gepoetst gebit ziet er niet noodzakelijk spierwit uit. Maar ik vind dat een gebit meestal verraad hoe verzorgt een persoon is.
Wie een stralende glimlach wil, verzorgt maar beter goed zijn tanden. Een gebrekkige verzorging kan namelijk tandbederf, gaatjes, tandvleesontsteking of zelfs een tandabces veroorzaken. Ik vind tanden zelf heel belangrijk, ook bij de mensen rondom mij. Het geeft zo een onverzorgde indruk als je tanden vuil en onverzorgd zijn. Daarentegen vind ik spierwitte tanden ook niet mooi! Het geeft een zeer onnatuurlijke indruk. Wat houdt een goede tandverzorging in? En hoe ziet de ideale poetsbeurt eruit?


HET GEBIT
Baby's krijgen hun eerste tandjes, melktanden, wanneer ze ongeveer zes maanden oud zijn. Vanaf zes jaar vallen deze melktanden dan uit en worden ze vervangen door definitieve tanden. Rond de leeftijd van twaalf jaar beschikken de meeste kinderen over 28 definitieve tanden. De vier wijsheidstanden komen pas veel later. Het gebit van een volwassen persoon telt dus 32 tanden.

HOE HET GEBIT VERZORGEN?
Gezonde voeding is zeer belangrijk voor je tanden. Suikers zijn eigenlijk de grootste vijanden voor je gebit. Anderzijds zijn er ook voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op de tanden. Suikervrije kauwgom gaat bijvoorbeeld de groei van gaatjes tegen in de meeste gevallen. Ook melk stoffen werken preventief tegen tandbederf.

Plotse temperatuurveranderingen moeten vermeden worden. Een koud ijsje eten en erna een warme tas thee drinken kan het glazuur van je tanden definitief doen barsten. Niet doen dus!

Je tanden driemaal per dag poetsen is hét beste. Twee maal per dag is het absolute minimum en nog steeds zijn er mensen die zelfs dit niet volhouden. Wanneer het om praktische redenen niet haalbaar is om je tanden driemaal te poetsen, kun je een spoelmiddel gebruiken op basis van fluoride, maar deze zijn echter wel minder efficiënt.

Interdentaal reinigen moet zeker en vast ook gebeuren. Dit is een bijkomende reiniging met flosdraad of tape, tandenstokers of kleine borsteltjes. Het zou één keer per dag voor het poetsen moeten gebeuren.

Roken is zeer slecht voor de tanden, maar dat weten jullie hoogstwaarschijnlijk wel. Je zal er nu misschien nog niks van merken, maar later heeft dit zeker en vast negatieve effecten op je tanden en zullen je tanden veel sneller aan vervanging toe zijn! Roken werkt bovendien tandvleesontstekingen in de hand. Tenslotte is het aangeraden om minstens 1 keer per jaar langs te gaan bij de tandarts voor controle en dergelijke.

HOE POETSEN?
Gebruik eerst en vooral tandpasta met fluoride. Kinderen moeten bijvoorbeeld een aangepaste tandpasta hebben met een lager fluoridegehalte. Je mag ook niet te lang dezelfde tandenborstel gebruiken. Tip: wanneer de haren naar buiten krullen, is de tandenborstel aan vervanging toe. 

Reinig bovendien de buitenkant van de tanden en de binnenkant van de achterste tanden door met de borstel kleine draaibewegingen te maken. Gebruik hierbij niet te veel kracht, want dan kan het tandvlees beschadigt geraken. Reinig de binnenkant van de voorste tanden door de borstel verticaal op en neer te bewegen. 

Reinig de kauwvlakken daarentegen door de borstel er horizontaal over te bewegen. Poets het voorste deel van de tong want ook daarop huizen bacteriën en voedselresten. Als laatste is het belangrijk om je tanden minimum 2 minuten te poetsen. En onthoud: hoe meer en hoe langer je ze poetst, hoe beter!

Hopelijk beseffen ook jullie het belang van een goede tandverzorging en hebben jullie wat gehad aan dit artikel. Je tanden zijn namelijk uiterst belangrijk. Nog belangrijker zelf als een goede huidverzorging. Kijk maar even op wat jullie het snelste afknappen bij de mensen rondom jou en ik durf wedden dat bij de meeste onder ons tanden een grote invloed hebben. 

Om af te sluiten even snel een test; wie onder jullie poetst consequent driemaal per dag zijn of haar tanden? (Psst, ik eerlijk gezegd zeker en vast niet altijd. Maar wel absoluut tweemaal per dag!)


Liefs, 
Jolien4 opmerkingen:

 1. Leuk artikel. Ik poets mijn tanden 2x per dag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik poets ook 2x mijn tanden per dag! Af en toe nog een derde keer als ik vind dat mijn mond niet fris genoeg is. Leuk artikel, supergoed bedacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik poets ook 2x en elektrisch of is het electrisch...hmmm dat googluh we effies. Tandverzorging vind ik persoonlijk een belangrijk iets...mijn dochter van 4 wat minder geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik poets mijn tanden 3 x per dag. Daarnaast poets ik ook mijn tong

  BeantwoordenVerwijderen