Translate

donderdag 13 september 2012

Haartypen

The Upside Down Braided Bun
De juist verzorging voor elk type haar. Als je je haar optimaal wil verzorgen, moet je natuurlijk weten tot welk type je haar behoort. Als je dit week, kan je de juiste producten en de juiste verzorging afstemmen op jouw haarsoort. Je kiest de juiste shampoo uit het oneindig grote aanbod, de juiste conditioner, de juiste manier van föhnen enzovoort. Ik heb hieronder een zevental basistypes uitgelegd en koppel hieraan een aantal tips die je haar mogelijk terug glanzend, volumineus, ... kortom gezond kunnen maken.HAARTYPEN
braided bun

1. NORMAAL HAAR
Onder normaal haar verstaat men de optimale toestand van gezond haar: het haar is dus noch erg droog, noch snel vet, het is niet te fijn en heeft weinig te lijden gehad. In de eerste plaats hangt het van de hoofdhuid af of het haar er 'normaal' uitziet. Alleen een 'normale', dus gezonde en sterke hoofdhuid kan ook gezond, dus elastisch en glanzend haar voortbrengen.

2. VET HAAR
Vet haar is vaak een kwestie van aanleg. De talgklieren produceren te veel talg en dit is vooral aan de haarinzet te zien. Een verhoogde talgproductie kan niet alleen door genetische aanleg worden veroorzaakt, maar ook door stress of stofwisselingsstoornissen. Vet haar komt dus niet door gebrek aan verzorging en kan zelfs door een teveel aan verzorging toenemen: als je je haar dagelijks wast, verwijder je wel het overdadige vet, maar zet je tegelijkertijd de talgklieren tot talgproductie aan.

3. DROOG BROOS HAAR
Droog haar kan aangeboren zijn. Hierbij produceren de talgklieren te weinig vet. Dus het omgekeerde van vet haar. Ook door je haar te vaak te wassen kan je droog haar creëren. Je hoofdhuid droogt dan uit en je haar wordt droog en broos. De droogheid kan een jeukende hoofdhuid en schilfers/roos veroorzaken. Was daarom zeker en vast het haar niet elke dag.

4. SCHILFEREND HAAR
De vervelende deeltjes die op je schouders en kleding vallen, zijn hoornschilfers die zich van de hoofdhuid losmaken. Op grote schaal noemen we dit 'roos'. Er zijn verschillende oorzaken, maar meestal gaat het om een combinatie van factoren die het milieu van de hoofdhuid veranderen. Het groeit sneller op een vette hoofdhuid omdat zij zich 'voeden' met talg. De schimmels irriteren dan de hoofdhuid en stimuleren hen tot een snelle vernieuwing. Bij de huidvernieuwing worden dan tegelijk de afgestorven huidcellen - in de vorm van schilfers - afgestoten.

5. FIJN HAAR
Fijn haar is van nature heel erg dun. Hieraan is - jammer genoeg - niks te doen omdat de haardikte van de mens genetisch is vastgelegd. Een persoon met fijn haar heeft ongeveer 50 000 (!!!) haren meer op het hoofd, maar dat valt doorgaans nauwelijks op. Het is meestal erg moeilijk om fijn haar te knippen, aangezien het heel zacht is. Fijn haar krijgt makkelijk een elektrostatische lading, het 'staat omhoog' en heeft een goede verzorging nodig.

6. GEKLEURD EN GEBLONDEERD HAAR
Het haar wordt bij het verven of blonderen zeer belast. Het schubbenschacht wordt met ammoniak of waterstofperoxide opgeruwd zodat het haar de vreemde kleurpigmenten kan opnemen. Daarna heeft het in elk geval wel bijzondere verzorging nodig om zich weer te kunnen herstellen. Een kleurspoeling daarentegen is minder agressief dan verven, omdat de tint alleen om het haar wordt aangebracht en niet in de haarschracht dringt.

7. PERMANENT
Bij een permanent wordt de structuur van het haar door chemische processen veranderd. Het haar krijgt een nieuwe vorm doordat bepaalde verbindingen worden ontkoppeld en vervolgens opnieuw worden verbonden. 


HOE VERZORG IK MIJN HAARTYPE?
Style ♥ Dresses

1. VERZORGING VAN VET HAAR
> Was je haar niet te vaak (hoogstens 2x per week)
> Masseer bij het wassen de hoofdhuid niet te stevig
> Was je haar met lauw water, druk erna het water er voorzichtig uit (niet wrijven)
> Laat het haar zo veel mogelijk aan de lucht drogen
> Kam het haar met een grove borstel
> Kam en borstel je haar niet te vaak
> Vermijd strakke hoofdbedekkingen
> Gebruik weinig of geen verzorgingsproducten, want meestal bevatten ze vette olie. Als je ze wel wil gebruiken, doe dit dan enkel op de punten van je haar en zeker niet op de haarinzet.

2. VERZORGING VOOR DROOG HAAR
> Was en droog je haar bij lage temperaturen
> Hoofdmassages stimuleren de doorbloeding van de hoofdhuid en dus de productie van het beschermende vet
> Gebruik niet te veel verzorgings- en stylingsproducten
> Eiwit kan broos haar weer soepel maken
> Verzorgingsproducten met proteïnen zijn aan te bevelen
> Speciale hoofdlotions kan je kopen voor droog haar bij de drogist

3.VERZORGING VOOR SCHILFEREND HAAR
> Was je haar zeker niet elke dag, dat stimuleert de vetproductie
> Laat je haar zoveel mogelijk aan de lucht drogen
> Gebruik evenwichtige voeding met weinig suiken, alcohol en koffie
> Borstelmassage maakt de schilfers los en verlicht de jeuk
> Was je kammen en borstels regelmatig

4. VERZORGING VOOR FIJN HAAR
> Voeg een eetlepel gelatinepoeder aan de schampoo toe. Zo blijft je haar sterker, blijft beter in model en krijgt meer volume.
> Door spoelingen met sorbitol of glycerine neemt het haar meer water op en ziet het er voller uit.
> Producten met tarme en/of haver versterken het haar, omdat de graandeeltjes een beschermende laag om elk haar leggen.
> Gebruik schuimversteviger voor het föhnen. Dat geeft meer volume.
> Wrijf je haar nooit droog en föhn niet te warm.
> Föhn je haar voor meer volume met de handen droog en föhn tenslotte de punten met een borstel naar binnen.

5. VERZORGING VOOR GEKLEURD EN GEBLONDEERD HAAR
> Groei regelmatig alleen de uitgroei en niet steeds je hele haar.
> Plantaardige verven zoals henna zijn mild en sparen het haar.
> Er zijn speciale shampoos voor de verzorging van gekleurd haar, gebruik deze dan ook.
> Verf je haar niet vlak voor je op reis gaat. De kleur van je haar kan door het zeewater of chloorwater nog erger veranderen.


Hieronder nog enkele plaatjes qua inspiratie voor dat mooie gezonde haar :-)

Perfect

Hairstyles

updo - Long Hair Styles How To

Zdjęcia na tablicy

Try / multiple flipped ponies

Fotografije na zidu

Beautiful Hair!

En, hoe zit het met jullie haar? Welk haartype heb jij en heb je nog andere tips?

Liefs, 
J.

2 opmerkingen:

  1. Wat superhandig om te lezen! Ik heb mijn haar jarenlang geverfd, dus mijn haar is ontzettend beschadigd, maar ook enorm droog denk ik? Ik gebruikte wel speciale shampoo's voor geverfd haar, moet eerlijk toegeven dat die best wel hielpen hoor. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De eerste en laatste afbeeldingen zijn zo mooi, in love

    BeantwoordenVerwijderen