Translate

zondag 4 augustus 2013

Lightdrank even ongezond als frisdrank met suikers?

hatsune miku (vocaloid) drawn by sakichi (gyro7msk) - Danbooru

Wat bestellen jullie op restaurant of café qua frisdrank, light of een gewone cola? En waarom dan? Velen onder ons (ook ik) bestellen lightdrank omdat het 'beter' zou zijn voor het lichaam, voor de lijn. Maar eigenlijk geloofde ik dit stiekem niet helemaal. Tijd dus om op onderzoek te gaan naar de gevolgen van light frisdrank.

Untitled

Men begint stilaan te beseffen dat frisdrank een nadelig effect op de gezondheid heeft. Maar hier tegenover staat ook dat light frisdrank als een alternatieve oplossing wordt gezien. Maar is dit een goed alternatief? Wat doet het met het lichaam? 
Ik kan jullie alvast verklappen dat het na behoorlijk wat opzoekwerk (bronnen vind je onderaan dit artikel) wel snel duidelijk werd dat ook lightdranken zeer slecht voor je lichaam zijn. Ik bespreek 4 belangrijke en negatieve zaken aan het drinken van light frisdranken.


Tumblr

1. NIERPROBLEMEN
Onderzoek wees uit dat het drinken van light frisdrank gerelateerd was aan een daling van de gezondheid van nieren. Deze nierschade werd niet geregistreerd bij vrouwen die frisdrank met suiker dronken. 


coke

2. OBESITAS
Hoe kan dit? Het is toch 'light'? Ja, althans zo staat het op de verpakking. Maar het zit zo, consumptie van kunstmatige suiker kan de onmiddellijke calorie-inname verlagen. Maar... wanneer je mond, je tong deze zoetheid proeft en het lichaam dus geen calorieën krijgt, raakt het in de war. Daardoor gaan mensen die light frisdrank drinken, meer voedsel eten tijdens de maaltijden en ook tussendoor! 


summer party ideas | Party Ideas for Grownups

3. ZOETSTOFFEN IN LIGHTDRANKEN KUNNEN EVEN SCHADELIJK ZIJN ALS SUIKERRIJKE VERSIES
Aan de 'gezondere' optie wordt aspartaam toegevoegd. Deze stof kan net ook leiden tot gewichtstoename, diabetes of hartziekten. Een blikje per dag kan ook het risico op een hoge bloeddruk veroorzaken. Men denkt dus vaak té snel dat deze kunstmatige zoetstoffen gezond zijn. Er is tot nu toe nog geen enkel bewijs geleverd dat dit daadwerkelijk zo is. Het lijkt natuurlijk logisch dat lightdranken niet zo ongezond zijn als suikerrijke dranken, maar dit is absoluut niet het geval.


... | via Facebook

4. TANDGLAZUURSCHADE
Frisdrank over het algemeen is slecht voor je tanden. Dit komt door het suiker en zuur dat in een frisdrank zit. Lightdranken hebben vaak 'geen suiker', maar wel zuur! Fosforzuur bijvoorbeeld is een veel voorkomend zuur in light frisdranken. Dit om het koolzuur vast te houden. Maar het tast ook ons tandzuur aan. Je kan dit nagaan op de ingrediëntenlijst van je frisdrank. Sommigen bevatten meer fosforzuur dan anderen. Ook citroenzuur vind je vaak terug in light frisdranken. Ook dit tast de tanden aan. 


minimalistic | Tumblr

Conclusie
Wil je een gezonde levensstijl? Drink dan gewoonweg geen frisdranken en zoek alternatieven!Mijn vraag aan jullie: drinken jullie vaak frisdrank? En wisten jullie deze verschillen en overeenkomsten tussen lightdrank en gewone frisdranken?

Liefs, 
J.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten